Yüz yıllarca ticaret yolu üzerinde yer alan ve çok az şehre nasip olan imkân ve nimetlere sahip Edirne, ne yazık ki bunlardan yararlanamamaktadır. Dört sınır kapımız olmasına rağmen SINIR TİCARETİNDEN FAYDALANAMIYORUZ???.
150 milyar dolar ithalat pazarı olan BALKAN ÜLKELERİNE Türkiye sadece 7 milyar dolar ihracat yapmaktadır.Bunu da İstanbul, Ankara, Kocaeli, Adıyaman, Zonguldak illerindeki ticaret erbabı yapmaktadır.Edirneli ticaret erbabı bu imkanlardan yok denecek kadar az faydalanmaktadır.
Maalesef çeyrek yüzyıldan buyana ‘SOSYAL GELİŞMİŞLİK GÖSTERGELERİ YÜKSEK’ aldatmacası handikapı yüzünden TEŞVİK SİSTEMİNDEN Edirne hakkını alamamıştır.
Edirne 2. 3. Bölgelerde gösterilmektedir.(İPARD Tarımsal destek projesinden de mahrum edilmiştir) Bunun en büyük müsebbibi de SİYASET KURUMU TEMSİLCİLERİDİR.
Gümrük kapısı olan (hatta mücavir il olarak faydalanan iller oldu) 13 sınır ili SINIR TİCARETİNDEN FAYDALANIRKEN EDİRNE FAYDALANAMIYOR. İktidar ve muhalefet milletvekillerimiz maalesef bu konu üzerinde kafa yorup gerçeği ortaya çıkaramamıştır. Bürokratik etkinliği ve tavasutu da çok zayıf olan Edirne (vergisini %97 oranında ve eksiksiz ödemektedir) ne yazık ki iller sıralamasında 37. sıralardadır. Euro ve Leva para birimleri hızla değer kazandığından komşulardan alışveriş için Edirne’ye geliş çoğalmış ve hızlanmıştır. Bunu hızla fırsata çevirip bundan daha fazla kazanma projeleri üretmeliyiz. Her yıl Mayıs–Eylül ayları döneminde dört sınır kapılarımızdan üç milyondan fazla yolcu girip çıkmaktadır. Bunun %5’i Edirne’den alışveriş yapsa fena mı olur? Maalesef yerel yönetim de bu konuda çok zayıf, bu insanları Edirne’ye sokacak bir proje geliştirilemedi.
Edirne’ye yazık edilmektedir…