Fotoğraf en büyük hobim. Ayrıca gezmeyi ve yeni yerleri görmeyi de çok severim. Fırsat buldukça kültür ve fotoğraf gezilerine katılıyorum. Baktım ki bu yerlerin sayısı her geçen gün artıyor bende sizlere bu gezilerde edindiğim izlenimlerimi aktarmak istedim. Bu yazımda Kıyıköy hakkında izlenimlerimi paylaşacağım.
Kıyıköy, Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı şirin mi şirin bir balıkçı kasabası. Karadeniz’e kıyısı olan cennet kasaba Edirne- Kıyıköy arası yaklaşık 165 km uzaklıkta. Kasabaya yaklaştıkça zümrüt yeşili orman etrafınızı sarar ve ufukta beliren turkuaz deniz tüm cazibesiyle sizi adeta kendine çağırır. Fotoğraf konusunda da merakınız varsa gerçekten görülesi bir yer.
Kıyıköy, Kazandere ve Pabuçdere’nin denize döküldüğü yerde, kayalıkların üzerine kurulu bir kasaba. Derelerle denizin birleştiği yerde oluşan kumsalı tatilcilerin gözdesi kasabanın temel geçim kaynağı balıkçılık buraya kadar gelmişken balık yemeden olmazmevsimine göre değişen balık çeşitlerini taze olarak bulabiliyorsunuz.Kıyıköy’de tatmadan dönmemeniz gereken bir başka lezzet ise manda yoğurdu. Kasaba yakınındaki Bahçeköy manda yoğurduyla ünlüdür yol üzerinde bulunan yoğurtçulardan bu özel lezzetten alabilirsiniz.
Kasabanın tarihi oldukça eskilere dayanıyor. Merkezi içine alan sur kalıntıları ve kale 6. yüzyıldan kalma. Kasabanın merkezine bu tarihi sur kapılarından geçilerek giriliyor. Kasabadaki diğer önemli tarihi yapıysa Aya Nikola Manastırıdır.Kıyıköy’e sadece 700 metre uzaklıkta bulanan manastır, kaya manastırlarının en iyi örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Manastır, Kıyıköy’e geldiğinizde mutlaka görmenizi tavsiye ediyorum.Kıyıköymağarası kasabanın 2 km güneyinde bulunuyor. Kıyıköy camii kasabanın girişinde bulunmaktadır. Genç Osmanlı dönemine ait olan yapı, kiliseden camiye dönüştürülmüş ve halen faal durumdadır.Kıyıköy liman hamamı yapım tarihi bilinmemekle birlikte genç Osmanlı dönemi özellikleri gösteren kıyıköy liman hamamı kasabayı çevreleyen güney surları altında yer almaktadır. Kasabada yapabileceğiniz diğer bir etkinlik ise sahilde birleşen Kazandere vePabuçdere üzerinde sandal veya deniz bisikleti kiralayarak dolaşmak. Fotoğraf tutkunları ve dinginlik arayanlar için oldukça keyifli bir etkinlik tavsiye ederim. Aşıklar Tepesi`nde akşamüstü çayınızı yudumlarken güneşin batışını izlemek ayrı bir keyif veriyor.Kıyıköy çıkışında bir başka mekansa kastroPlajı’dır. Burası karaçam ormanlarıyla kaplı yeşil ve mavinin buluştuğu yerdir.Kıyıköy hem doğal hem de tarihi güzellikleriyle sizleri bekliyor.