Hüseyin Erkin
Trakya Hızlı Tren güzergâh ve durakları
Yayın Tarihi: 25 Mart 2017, Cumartesi
Diğer Yazıları

Geçen hafta Edirne Belediyesi, Hürriyet Gazetesi, Taş Yapı, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nın işbirliğiyle  ‘’Edirne Ekonomisi sorunları ve çözümleri’’ konulu panel yapıldı. Geçen yıl 21 Mart 2016’da benzer konulu bir toplantı yapılmıştı. Basından edindiğim bilgilere göre, Edirne’nin  tarihi zenginliği, tarım ve turizm potansiyeli öne çıkarılarak konuşmalar yapıldığını izledim. Ne yazık ki geçmiş yıllardan beri aynı konu başlıkları baz alınarak konuşmalar yapılmaktadır. Dünyanın hiçbir şehrine nasip olmayan varlıklara sahip Edirnemiz bu nimetleri değerlendirerek fırsata dönüştürememektedir. Ön görülen bu konuları vizyonel bir bakışla geliştirip projeler üretmeliyiz. En önemlisi Edirne’nin tarihsel zenginlikleri için ‘’Edirne Tarihi Değerler Stratejik Planı’’ hazırlanıp buna göre uygulama projeleri bu plan çerçevesinde hayata geçirilmelidir. Osmanlı Devleti’nin tarihi boyunca bir çok olaya şahitlik yapmış Edirne, tarihi şahsiyetler ve tarihi eserleriyle bizlere ve geleceğimize önemli bir mirastır. Ne yazık ki şehrimizde bölge üniversitesi olarak tanımlanan Trakya Üniversitemiz başta olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı ve de yöremiz siyasi kadroları bu tarihsel zenginliği ortaya çıkarıp paylaşma becerisi gösterememiştir. Ne yazık ki Fatih Sultan Mehmed’in yaptırdığı saray arkeolojik kazılarını Bahçeşehir Üniversitesi sürdürmektedir. Edirne’nin sahip olduğu tarihsel değerler içinde Fatih Sultan Mehmet en önde gelen devlet adamlarından biridir. Fatih’in çocukluğu ve İstanbul’un fetih çalışmaları Edirne’de gerçekleşmiştir. Bu önemli geçmişi ve Fatih adını Edirne’yle özdeşleştiremedik.

 Kırkpınar Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği başkanlığı yaptığım yıllarda dört yıl ‘’Edirneli Fatih Sultan Mehmet’’ panelleri yaparak Fatih’i Edirne’yle özdeşleştirmeye çalıştık. Bundan fırsat yaratarak 4 Nisan’da İstanbul’un fetih başlangıcı olarak kutlamaların İstanbul zevatı ile birlikte Edirne’de başlatılması ve 29 Mayıs’ta İstanbul’da  Edirne zevatı ile tamamlanarak iki tarihi dünya şehrinin tarih, kültür ve ticari varlıklarını entegre ederek bundan fayda sağlamaktı. Ne yazık ki bunu sağlayamadık, sadece Fatih’in basit bir heykelini şehrimize kazandırdık.

Bu yıl beşincisinin yapılacağı Fatih Panelinde Kredi Yurtlar Kurumu’nun yurtları yakınındaki hazine arazisine görkemli bir Fatih Anıtı yapılması ve İstanbul ile Edirne’nin tarihsel kardeşliğinin entegrasyonu konusu işlenecektir. Edirne turizmine büyük katkı sağlayacak ve önemli destinasyon eseri sayılacak olan ‘’Edirne Mimar Sinan Su Yolu’’ projesinin ıslah edilerek fonksiyonel hale getirilmesi hayata geçirilmelidir. Su mühendisliği yönünden harika bir proje olan Mimar Sinan Su Yolu Projesi bilindiği gibi 16. Yüzyılda Edirne nüfusunun en yoğun olduğu yıllarda 42 km’den getirilen su, Edirne Selimiye Camii avlusundaki sarnıçlardan şehrin çeşmelerine dağıtılmıştır. Bu su 1960’lı yıllara kadar şehirde kullanılmıştır.  Hazırlanacak bir Stratejik Plan kapsamında benzer şekilde tarihsel değerlerimiz hem turizme, hem de geleceğimize kazandırılabilir. Tabi ki bu tarihi yapıları ortaya çıkarırken şehrimizde sıkıntı olan ‘OTOPARK’ ve ‘Umumi Tuvalet’ sorunun ve yollarımızın bir an önce şehre yakışır hale getirilmesi gerekir.

Edirne’nin sahip olduğu önemli imkanlardan biri de TARIM KÜLTÜRÜ ve POTANSİYELİDİR. Lakin burada da giderek zayıflamaktayız. Maalesef geçmişte devletin uyguladığı yanlış taban fiyat uygulamaları sonucu otuz yıldan beri buğday – gündöndü – çeltik klasik tarımına dönülerek ürün çeşitlenmesi yok edilmiştir. Halbuki Edirne toprağında her türlü tarımsal üretim yapılmaktaydı.  Şimdi de yapılabilir.

Daha ilginci kooperatifçilik açısından ülkemizin en ilki ve önderlerinden olan Edirne’de tarımsal kooperatifler giderek yok olmaya yüz tutmuştur. Aynı yıllarda Avrupa’da oluşan kooperatifler günümüzde büyük şirket ve holdingler haline gelmişken bizde yok olma sürecine girmiştir. Bunda da öncelikle hükümetlerin ve kooperatif üyelerinin kusurları vardır. Acilen bu kooperatiflerin işleyiş ve yönetim anlayışları kuruluş tanımına uygun hale getirilerek Avrupa’da yapıldığı gibi bir yönetim anlayışıyla çalıştırılması şarttır. Bu sayede Edirne’de Tarımsal Sanayi de hızla gelişecektir.

Ülkemizin en büyük sınır kapısı Kapıkule ve üç sınır kapılarımıza sahip olmamıza rağmen sınır ticaretinden mahrum ediliyoruz. Bu büyük haksızlığın bir an önce giderilerek Edirne’nin sınır ticaretine kavuşması şart ve haktır.

En büyük avantajımız olan 15 milyonluk nüfus İstanbul pazarı bizim için gelir kaynağı olacaktır. Tabi ki bir yandan da pazarlama kültürünü geliştirmemiz gerekiyor. Trakya Birlik, Kooperatifler Birliği olup bu konuda öncülük edecek kurumdur. Torku örneği de mevcut iken. 2023 yılında biteceği söylenen ama henüz daha ihalesi yapılmamış 2 milyar 750 milyon TL değerinde olan HIZLI TREN ulaşımı Edirne için çok önemli. Lakin bu konuda da hiçbir proje ve planımız yok. 229 km ve 11 duraklı olan hızlı tren Halkalı – Ispartakule – Çatalca – Çerkezköy – Çerkezköy (siding) – Büyükkarıştıran – Lüleburgaz – Babaeski – Havsa (siding) – Edirne – Kapıkule güzergahını katedecektir. İfade edildiği gibi İstanbul -Edirne bir saatte katedilemeyecek ama daha fazla yolcu ve daha ucuza taşınacaktır. Ama en önemlisi hızlı trenden ticari anlamda mal taşıyacak şekilde projeler hayata geçirmeliyiz.

Trakya Hızlı Tren güzergâh ve durakları

DİĞER YAZARLAR
Nuri Böcekbakan
ŞÜKÜR SANA ALLAHIM
Seyide ESEN
Kale
MELTEM BABACIK (inst: 360beslenme)
AZI KARAR ÇOĞU ZARAR OLAN BESİN: KAHVE
Selçuk Duranlar
2023 YILI MART AYI DIŞ TİCARETİMİZ
Recep ÇINAR
Bakalım çifte kutlamayı kim yapacak!                                          
Ahmet Acaroğlu
SİYASET YALAMA OLDU
Şükrü Akıllı
UCUBE SİSTEM ve  SEÇİM GARABETLERİ
Zafer Dereli
MESLEKTEN MEN İLE İLGİLİ CEZADA, UCU AÇIK VE SINIRLARI GENİŞ İFADELER KANUN METNİNDEN ÇIKARILDI
ERCAN KERMAN
   HEP SAĞA GİDEREK, SOLDAKİ EVİ BULMAK
Doç. Dr. Yeliz YEŞİL
TURAN ŞALLI (Roman Sivil Toplum Gönüllüsü)
‘Rüzgarsız Havada Dönen Fırıldağın Mutlaka Bir Üfleyeni Vardır’
Numan Özgür METİN
ATATÜRK EVİ KIRKLARELİ
ŞAHVER HÖBEK
En Son Ne Zaman İzin Verdin?
Hüseyin Erkin
MERİÇ NEHRİ - YAĞMUR DUALARI - HARZA PROJESİ !!
Burak Dipevliler
Görünmez Tehlike Mi Görmezden Gelinen Tehlike Mi? Edirne’nin Yok Olmaya Yüz Tutan Kültürel Mirası
NURAN İKİZ
Bir Yeni Yıl Hikâyesi
MUSTAFA ÇETİN
NEVRÛZ
M. ENİS ŞENSEVER
Kaya Sınıfı 2 bölüm
HAMİT PUHALOĞLU
Kefenin Cebi Yok…
Mehmet Ali ESMER
ANADOLU’DAKİ TARİHİ YAPILARININ DEPREMDEN KORUNMASI ESASLARI (2)
OLCAY DAL
Cumhuriyet nedir ?
Ertan Çekiç
İNSANLARA NE İSTEDİĞİNİ SORSAYDIM, DAHA HIZLI GİDEN AT ÜRETİRDİM
CELİL ÖZCAN
SAKARYA ZAFERİ’NİN 100. YILI KUTLU OLSUN!
İHSAN KÖSE
İZ BIRAKANLAR
ÖZCAN AYGÜN
EDİRNE GAZİ OSMAN PAŞA ORTAOKULUNUN KAZANDIĞI ULUSAL BAŞARI VE ÇANAKKALE SAVAŞLARININ 106. YIL DÖNÜMÜ
MUSTAFA ERSOY
MUHALEFET ETMEK, BOZGUNCULUK MU? İHANET ETMEK Mİ?
Tülay Çağlarer
ATATÜRK ve ÇOCUK
Teoman ÖZÇUHACI
MESAFELER VE ÖLÇÜLER - ÖLÇÜTLER
Burhan Aytekin
19 Mayıs Gençlik Bayramı Kutlu Olsun
Yener Yaveroğlu
Allah’ın otu ıspanak neden beş lira?
ÜLKÜ VARLIK
TÜYAP DİYARBAKIR KİTAP FUARI (25/30 EYLÜL 2018) VE CAHIT SITKI TARANCI
Yaver Tetik
Sıcak Sulu Kalorifer Kazanı Yakma Talimatı:(4)
NEDİM ZOBAR
BÜYÜK ve KUTLU ZAFER
Burak Dipevliler
Mehmet Ali ESMER
Hüsnü Sarıgül
ABDULLAH GÜRGÜN
ŞAHVER HÖBEK
Burak Dipevliler
Burak Dipevliler