Hüseyin Erkin
30 yılda eriyen Edirne tarımı
Yayın Tarihi: 20 Eylül 2016, Salı
Diğer Yazıları

Zengin tarih ve kültür varlığı mirası içinde çok önemli bir yeri olan TARIMSAL KÜLTÜRÜMÜZ üzerine pek kafa yormadığımız açıktır.

Dünyanın hiçbir bölgesine nasip olmayan varlıklara sahip Trakya’nın önemli şehri Edirne bu nimetlerin en zenginidir. Çok geriye gitmeden sadece Osmanlı Döneminde 500 yıl İstanbul ve Osmanlı saray yönetimini besleyen şehirlerin önde geleni Edirne vilayetidir. Bağcılığın ve gül yetiştiriciliğini Bulgaristan’a kaptırdığımız önemli endüstriyel tarım ürünlerinin bölgemizde yetiştirildiği kanıtlardan ‘’EDİRNENİN ARDI DA BAĞLAR’’ türkümüz. TÜ’nün Güllapoğlu Yerleşkesi bölgesindeki ‘’GÜL BAHÇELERİNİN’’ olduğu derenin adı Güllopoğlu Deresidir. Daha da ilginci, tarımın mekanize olmadığı dönemlerde hayvan gücünden yararlanarak yapılan tarla işleme dönemlerinde, kırsalda yaşayan her aile öncelikle kendi gıdasını yetiştirir, fazlasını satarak diğer ihtiyaçlarını karşılardı.

Ne mi yetiştirilirdi?

TURUNÇGİLLER DIŞINDA HER TÜRLÜ BİTKİ elverişli topraklarımızda yetiştirilmiştir.

Daha da önemlisi yetiştirdiği ürünlerden aldığı tohumları kullanmışlardır. Köyünde her hanede bir sağmal inek ve kümes mevcut olup sütünü yumurtasını kendisi yetiştirirdi. Ekmeğini kendi yapardı. (Köylerde sadece hane tüketimleri için ortak bir havuzda bunlar gene yapılabilir) Yani kısaca bugünkü iyi tarımı, organik tarımı uyguluyordu. Hane reisi köyünde bir öküz arabası karpuzu (120 adet) götürür Keşan’da satar hanesinin bir kışlık (yiyecek dışındaki) ihtiyaçlarını karşılardı. Hanedeki her kişi çalışırdı. Taa ki TMO’nin 70’li yılların başında uygulamaya başlanılan buğday taban fiyat uygulamasına kadar. Yavaş yavaş kırsal kesim ürün çeşidi azaltılarak 30 yıl içinde unutturulmuştur. Yerli tohumlar yok edilerek sözüm ona birim alandan daha fazla ürün alma politikalarıyla (girdiler artırılarak ülke tarımı yok edilmiştir) fazla para kazanılıyor uyutturmacasıyla kontrolsüz tarım kimyasalları ve hibrit tohumlarla topraklarımız ve sağlığımız tehdit altına sokulmuştur. Dış güçlerin politikalarının bu yanlış uygulamalarına ne yazık ki en önce Trakya çiftçisi uymuştur. Modern mekanizasyon tarımına geçilmiştir, lakin para kazanmasa da BUĞDAY–AYÇİÇEĞİ–ÇELTİK klasik bitkilerde karar kılınmış ve devam edilmektedir. Bir taraftan da organik veya iyi tarım mahsulü ürünler para kazandırmaktadır. Bu konuda kafa yoran, uğraşan hane sayısı da çok azdır. Uygulanan bu klasik tarım üretimi yüzünden Hane gelirleri erimesi sonucu kırsalda nüfus hızla azalmıştır. Özellikle işi yok diye evlenemeyen gençler, kızanım inek mi sağacak, koyun mu güdecek endişesiyle tarlalar satılarak şehre, fabrikalara işçi oldular. Hâlbuki kendi tohumlarımızla iyi tarım üretimi yapılsaydı, aynı zamanda mekanizasyon tarımına geçişte üretilen tarımsal ürünler endüstriyel olarak işlenecek şekilde kooperatifler veya şirketler aracılığıyla tesisler kurulabilirdi. Bağcılık, gülcülük,  ipekböcekçiliği… geliştirilseydi, yılda 20 – 30 gün çalışan 40 adet çeltik fabrikası yerine birkaç entegre tesisler oluşturulabilseydi...sanırım herkese iş olacağı gibi daha zengin bir ilimiz olabilirdi.

Biraz geriye bakarsak bölgemizde peynir üreten mandıraların yıllar önce yerli üretim yaptığını, hatta Keşan’da YE–AL MARKA BİSKÜVİ FABRİKASININ, ilk SUSAM YAĞI Fabrikasının varlığını göreceklerdir. İyi bir öngörü ve planlamayla tarımsal kültürümüz endüstriyel anlamda mekanizasyon ile birlikte entegre edilebilseydi, şimdi en az iki adet TARIM ORGANİZE SANAYİMİZ olurdu. Büyük pazarlara yakın olmamız, tarımsal kültür zenginliğimiz yanında çok önemli bir stratejik avantajımızdır. Bu yüzden acilen Edirne için STRATEJİK BİR TARIMSAL MASTER PLANI yapılmalıdır. Şehrimizin turizm ve sanayileşme gelişim desteklenmesi yanında öncelikli hızlı geliştirilecek konu ENDÜSTRİYEL TARIMDIR. Zamanımızın ve geleceğin iki önemli konusu ENERJİ ve TARIM olduğu unutulmamalıdır.

DİĞER YAZARLAR
Nuri Böcekbakan
SONSUZ HAYAT AHİRET
Seyide ESEN
Arka sokaklar
MELTEM BABACIK (inst: 360beslenme)
AZI KARAR ÇOĞU ZARAR OLAN BESİN: KAHVE
Selçuk Duranlar
SERBEST BÖLGELER-2
Recep ÇINAR
İslam Birliği harekete geçirilmeden İslam âlemine huzur gelmez!                        
Ahmet Acaroğlu
“ ADAM  KAZANDI “
Şükrü Akıllı
UCUBE SİSTEM ve  SEÇİM GARABETLERİ
Zafer Dereli
MESLEKTEN MEN İLE İLGİLİ CEZADA, UCU AÇIK VE SINIRLARI GENİŞ İFADELER KANUN METNİNDEN ÇIKARILDI
ERCAN KERMAN
   HEP SAĞA GİDEREK, SOLDAKİ EVİ BULMAK
Doç. Dr. Yeliz YEŞİL
TURAN ŞALLI (Roman Sivil Toplum Gönüllüsü)
‘Rüzgarsız Havada Dönen Fırıldağın Mutlaka Bir Üfleyeni Vardır’
Numan Özgür METİN
ATATÜRK EVİ KIRKLARELİ
ŞAHVER HÖBEK
En Son Ne Zaman İzin Verdin?
Hüseyin Erkin
MERİÇ NEHRİ - YAĞMUR DUALARI - HARZA PROJESİ !!
Burak Dipevliler
Görünmez Tehlike Mi Görmezden Gelinen Tehlike Mi? Edirne’nin Yok Olmaya Yüz Tutan Kültürel Mirası
NURAN İKİZ
Bir Yeni Yıl Hikâyesi
MUSTAFA ÇETİN
NEVRÛZ
M. ENİS ŞENSEVER
Kaya Sınıfı 2 bölüm
HAMİT PUHALOĞLU
Kefenin Cebi Yok…
Mehmet Ali ESMER
ANADOLU’DAKİ TARİHİ YAPILARININ DEPREMDEN KORUNMASI ESASLARI (2)
OLCAY DAL
Cumhuriyet nedir ?
Ertan Çekiç
İNSANLARA NE İSTEDİĞİNİ SORSAYDIM, DAHA HIZLI GİDEN AT ÜRETİRDİM
CELİL ÖZCAN
SAKARYA ZAFERİ’NİN 100. YILI KUTLU OLSUN!
İHSAN KÖSE
İZ BIRAKANLAR
ÖZCAN AYGÜN
EDİRNE GAZİ OSMAN PAŞA ORTAOKULUNUN KAZANDIĞI ULUSAL BAŞARI VE ÇANAKKALE SAVAŞLARININ 106. YIL DÖNÜMÜ
MUSTAFA ERSOY
MUHALEFET ETMEK, BOZGUNCULUK MU? İHANET ETMEK Mİ?
Tülay Çağlarer
ATATÜRK ve ÇOCUK
Teoman ÖZÇUHACI
MESAFELER VE ÖLÇÜLER - ÖLÇÜTLER
Burhan Aytekin
19 Mayıs Gençlik Bayramı Kutlu Olsun
Yener Yaveroğlu
Allah’ın otu ıspanak neden beş lira?
ÜLKÜ VARLIK
TÜYAP DİYARBAKIR KİTAP FUARI (25/30 EYLÜL 2018) VE CAHIT SITKI TARANCI
Yaver Tetik
Sıcak Sulu Kalorifer Kazanı Yakma Talimatı:(4)
NEDİM ZOBAR
BÜYÜK ve KUTLU ZAFER
Burak Dipevliler
Mehmet Ali ESMER
Hüsnü Sarıgül
ABDULLAH GÜRGÜN
ŞAHVER HÖBEK
Burak Dipevliler
Burak Dipevliler