Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ neden özelleştirildi? Sorusuna bu cevap veriliyordu bir zamanlar.
Madem amaç bunlarmış, bu amaçlara ne kadar ulaşıldığına bir göz atıverelim.
Eski personelin çoğunu işten çıkarmak, çalışanların hem sayısını azaltıp, hem de taşeronlaştırarak düşük ücretle daha fazla çalıştırmak, bu suretle karlılığı artırmak bunlardan sadece birkaçıdır. Bu verimlilik artışı Halk’a pek yaramasa da, dolar milyarderi sayımızın artışında önemli rol oynamış bulunuyor, asla küçümsenemez.
Elektrik arz güvenliği artmıştır herhalde. Gerçi seçim zamanı trafolara kedi girmesi önlenemedi ama 80 ilde birden uzun süre elektrik kesilmesinin “siber saldırı olabileceği” birkaç ay gibi kısa sürede açıklanıvermişti. Henüz işin aslı ortaya çıkmadı ama yeni Enerji Bakanı kimin nasıl saldırdığı, aldığı karşı tedbirlerin neler olduğu gibi merak ediln her şeyi birkaç yıl gibi kısa sürede açıklayacaktır elbette, biraz daha sabredelim.
Kayıp kaçak azalmasa da faturalara eklenip, namuslu kullanıcılara ödetmek suretiyle halledildi.Bu hallediş açıkgöz şirketlere çok yakışan bir davranış oldu. Yargıtay kararının uygulanmasını olanaksız hale getirmek ise Özal zamanında başlayan bir akımın son versiyonuydu. “ Anayasayı bir kere delmekle birşey olmaz” diyenler bu günleri de hayal etmiştir belki.
Yenileme çalışmalarının ne kadaryapıldığını artan arıza ve uzayan kesintilrkolayca anlıyoruz. PAZARTESİ ÜNÜ BİZİM SEMTİMİZDE 3 SAATİ AŞAN BİR KESİNTİ YAŞADIK.
3 saatin sonunda 186 numaralı elektrik arıza hattını aradığımda karşıdan bir ses duyabilmek için 15 dakika müzik dinlemek zorunda kaldım. Telefon başındaki görevli sayısının yetersizliğinden midir, yoksa telefon başındakilerin keyifleri gelmeden ahizeyi kaldırmamasından mı kaynaklandığını bilmiyorum.
Ama maalesef “sağlanan faydaların tüketiciye yansıması bu şekilde gerçekleşiyor. ARIZALAR, KESİNTİLER, UZUN UZUN BEKLEMELER.
Bir de kabaran faturalar.
YAŞASIN ÖZELLEŞTİRME.