Hüseyin Erkin
50 YILLIK NEO LİBERAL EKONOMİ ÇÖKÜYOR
Yayın Tarihi: 19 Ekim 2015, Pazartesi
Diğer Yazıları

II. Dünya savaşından sonra Bretton Woods ile başlayan yeni kapitalizm, zaman zaman intikaya uğrsada 2008 yılına kadar egomanyasını sürdürmüştür. 1970 yılına kadar batı dünyası ve Amerika teknolojinin gelişimine paralel olarak ekonomik destekler adı altında bir çok ülkeye kapitalizim aşısı yapmıştır. Az gelişmiş ülkelere proje kredisi sağlamak amacıyla 1946 yılında Dünya Bankası kuruldu. Aynı yıl IMF de kuruldu. Türkiyede bu teşkilata 1947’de üye oldu. Bu tarihten itibaren her iki kurumla,Türkiyenin ilişkisine kısaca göz atalım:

İlk kredimizi 25 milyon dolar olarak Dünya Bankası’ndan aldık. Bunun 2,5 milyon doları silo yapılmak, 12,5 milyon doları karayolu yapılmak, 10 milyon dolarıda liman yükleme boşaltma tesislerine harcanmak şartıyla verilir.1952’de Seyhan Barajı ve Seyhan Ovası sulaması için kredi verilir.

12 Kasım 1956 da ABD ile yapılan bir anlaşmayla Türkiye’ye yardım (Marshal yardımı)faslı adıyla ABD 46,3 milyon dolarlık BUĞDAY - ARPA - MISIR- DONDURULMUŞ ET ve YAĞ-FASULYE satar.1965 yılında 5 yıllık plan uygulamalı 400 milyon Dolarlık yardım yapılması (200 milyon doları ABD tarafından) Dünya Bankası’ndan kredi sağlandı.1966’da % 6 faizle 15 yıl vadeli 25 milyon dolar Dünya Bankası’ndan, 1967 de 27 milyon dolar IMF’den kredi alındı.1968 de Hayvancılık ve gıda sanayinde kullanılmak üzere 150 milyon dolar, 1975’de 37 milyon dolar...1976’da 67 milyon dolar...1977’de (IMF imdat kapısı fonundan) 45 milyon dolar.. bu ilişki böyle devam etmiş ve ülkemizde bugünlere gelinmiştir.

Ülkeler bazında,Tabiki bu sadece örneklerden biridir. Bu ekonomik dizayn yapılırken bu ülkelerin ve etrafındaki ülkelerin her türlü ekonomik değeri için alt projeler geliştirilerek buralarda kontrollü şekilde borçlu üretim yaptırılmıştır. Bu neo liberal sistem şirketler bazında giderek tekelleşmeye başlamıştır. Globalleşme denilerek, ekonomide oluşan bazı çatlaklar giderilmeye uğraşılmıştır. Neo-liberal gözbağcılığı ile 35-40 yıl boyunca hep tekrarladılar. ‘’Globalleşme ekonomilerde büyümeyi tahrik ediyordu ve bütün ekonomilerin yararına idi. Sistemi yönlendirenler sürekli bunları söylüyorlardı. Ta ki 2008 yılına gelindiğinde, bir yanlışlığın farkına varıldı. 2008 krizi, globalleşme ile büyüme arasında bir bağın olmadığını, bunun büyümenin belirleyicisi olmadığı görüldü. Büyüme ve globalleşme arasında kurulan neoliberal varsayımlar tamamen yok edilmiş oldu. Globalleşmenin fert başına gelir artışında fark edilir bir değişiklik yaratmadığı belirlendikten sonra, şimdi tam tersine, zenginlerin daha zengin olmasına ve yoksulluğun artması sonucunu doğurduğuna bir çok ülke inanır olmuştur. Gerçekte globalleşme, dünya ölçeğinde “gelir eşitsizliğini” arttırmıştı. BM son raporlarında bu durumun  açıkça  tespiti yapılmıştır. Dünya ölçeğinde gelir dağılımı öylesine bozulmuş durumda ki, bu daha önce hiç yaşanmamıştır.BM son raporunda "Dünyanın en zengin yüzde 1’lik kesimi, dünya toplam gelirinin yüzde 40'ını alıyor" tespitini yapmak zorunda kalınmıştır.Yine bu Rapora göre, en zenginler ile diğer kesimler arasındaki gelir farkının boyutları kalkınma ve sosyal barışı tehdit edecek düzeydedir denmektedir.Globalleşmenin sonucu OECD raporuyla da teyid edilmektedir.

Bu rapora göre ‘’Avrupa bölgesi dahil tüm OECD üyesi ülkelerde yoksulluğun artığını saptıyor.Yoksullukta, Ön sıralarda yer alan ülkeler arasında Türkiye de var.’’ Globalleşme sayesinde, Fert başına gelir artışının yerine, fert başına borçluluk artışı ikame edilmiştir. Bizim ülkemizde olduğu gibi kamu malları şahıs ve şirketlere sahiplendirilmiştir. Sosyal adalet ve demokrasi yerine kar elde etmenin faziletini piyasanın emrine sunan kapitalizm, düşmeye devam eden ortalama karlılığını ayakta tutabilmek için, “gelir” yerine “borçluluğu” ikame etmiştir.

The Economi dergisinde, 2015 Eylül ayında ABD 39. Başkanı J Carter yaptığı açıklamada ‘’Demokrasi öldü, Artık oligarşi var’’değerlendirmesini yaparken, sonunda Marx’ın tarihsel tezini doğrulamaktadır. Şimdi demokrasiyi de yok ettiği kabul edilen kapitalizm en yüksek aşamasına ulaşmıştır.

Peki, sıradan bireyin gücü bu sonucu engellemeye yetecek mi?

Bunun sonucunu Yakın gelecekte göreceğiz.Temnnimiz sosyal adalet, hakça paylaşım ve barış içinde ulusal değerlerimizle Atatürk ilkeleriyle bağımsız olarak mücadeleyle ülke olarak  bu beladan kurtulmamızdır.

DİĞER YAZARLAR
Nuri Böcekbakan
ŞÜKÜR SANA ALLAHIM
Seyide ESEN
Kale
MELTEM BABACIK (inst: 360beslenme)
AZI KARAR ÇOĞU ZARAR OLAN BESİN: KAHVE
Selçuk Duranlar
2023 YILI MART AYI DIŞ TİCARETİMİZ
Recep ÇINAR
Bakalım çifte kutlamayı kim yapacak!                                          
Ahmet Acaroğlu
SİYASET YALAMA OLDU
Şükrü Akıllı
UCUBE SİSTEM ve  SEÇİM GARABETLERİ
Zafer Dereli
MESLEKTEN MEN İLE İLGİLİ CEZADA, UCU AÇIK VE SINIRLARI GENİŞ İFADELER KANUN METNİNDEN ÇIKARILDI
ERCAN KERMAN
   HEP SAĞA GİDEREK, SOLDAKİ EVİ BULMAK
Doç. Dr. Yeliz YEŞİL
TURAN ŞALLI (Roman Sivil Toplum Gönüllüsü)
‘Rüzgarsız Havada Dönen Fırıldağın Mutlaka Bir Üfleyeni Vardır’
Numan Özgür METİN
ATATÜRK EVİ KIRKLARELİ
ŞAHVER HÖBEK
En Son Ne Zaman İzin Verdin?
Hüseyin Erkin
MERİÇ NEHRİ - YAĞMUR DUALARI - HARZA PROJESİ !!
Burak Dipevliler
Görünmez Tehlike Mi Görmezden Gelinen Tehlike Mi? Edirne’nin Yok Olmaya Yüz Tutan Kültürel Mirası
NURAN İKİZ
Bir Yeni Yıl Hikâyesi
MUSTAFA ÇETİN
NEVRÛZ
M. ENİS ŞENSEVER
Kaya Sınıfı 2 bölüm
HAMİT PUHALOĞLU
Kefenin Cebi Yok…
Mehmet Ali ESMER
ANADOLU’DAKİ TARİHİ YAPILARININ DEPREMDEN KORUNMASI ESASLARI (2)
OLCAY DAL
Cumhuriyet nedir ?
Ertan Çekiç
İNSANLARA NE İSTEDİĞİNİ SORSAYDIM, DAHA HIZLI GİDEN AT ÜRETİRDİM
CELİL ÖZCAN
SAKARYA ZAFERİ’NİN 100. YILI KUTLU OLSUN!
İHSAN KÖSE
İZ BIRAKANLAR
ÖZCAN AYGÜN
EDİRNE GAZİ OSMAN PAŞA ORTAOKULUNUN KAZANDIĞI ULUSAL BAŞARI VE ÇANAKKALE SAVAŞLARININ 106. YIL DÖNÜMÜ
MUSTAFA ERSOY
MUHALEFET ETMEK, BOZGUNCULUK MU? İHANET ETMEK Mİ?
Tülay Çağlarer
ATATÜRK ve ÇOCUK
Teoman ÖZÇUHACI
MESAFELER VE ÖLÇÜLER - ÖLÇÜTLER
Burhan Aytekin
19 Mayıs Gençlik Bayramı Kutlu Olsun
Yener Yaveroğlu
Allah’ın otu ıspanak neden beş lira?
ÜLKÜ VARLIK
TÜYAP DİYARBAKIR KİTAP FUARI (25/30 EYLÜL 2018) VE CAHIT SITKI TARANCI
Yaver Tetik
Sıcak Sulu Kalorifer Kazanı Yakma Talimatı:(4)
NEDİM ZOBAR
BÜYÜK ve KUTLU ZAFER
Burak Dipevliler
Mehmet Ali ESMER
Hüsnü Sarıgül
ABDULLAH GÜRGÜN
ŞAHVER HÖBEK
Burak Dipevliler
Burak Dipevliler