Hüseyin Erkin
Edirne sahip olduğu bilgi hazinesini kullansa, beş kat daha zengin olur
Yayın Tarihi: 29 Eylül 2015, Salı
Diğer Yazıları

Önce bilgi nedir? Neden önemlidir? Kısaca buna bakalım:

Bilgi, dünyada var olan bir çok sistem ve mekanizmayı matematik, temel bilimler ve dil kullanılarak düzenlenme şeklidir. İngilizcede İnformation olarak adlandırılan bilgi taşıma–aktarma işlemiyle bilgiler üstüne bilgiler konarak insanlık sürekli bir gelişim sistemi yaratmıştır.

İnsanlık tarihine baktığımızda; önce ateş sonra tekerlek...buhar...bilgisayar..bulunmuş ve günümüze kadar gelinmiştir.Yani bilgiler ‘’Nasıl yapılır’’ arayışıyla bir çok makina ve mekanizma yapılmıştır. Bu bilgilerle Dünyada var olan bir çok sistemin kural ve kanunu ortaya çıkarılmıştır. Tabiatta ve Dünyada var olan bilgileri doğru ve iyi kullanan bir çok millet gelişmiş ülke konumuna gelmiştir. En önemlisi de ailelerin, şirketlerin, şehirlerin, ülkelerin ekonomileri bilgilerin doğru kullanılması ve değerlendirilmesi sayesinde gelişip büyümüştür.

Bu projeksiyonla, şehrimiz Edirne’ye baktığımızda Dünyada birçok şehre nasip olmayan varlık ve değerlere sahip olduğunu görüyoruz. Lakin bu varlık ve değerlere ait bilgileri ne kadar biliyor, kullanıyor veya iletebiliyoruz?

Bilgi depolarımız, tarihsel, kültürel, tarımsal...olarak çok zengindir. Bunların hiç birini bir stratejik plan ve vizyonla nasıl kullanacağımızı ve değerlendireceğimizi ortaya koyamadık. Bunları yönetecek, organize edecek kişi ya da kişileri belirleyip ortaya çıkaramadık. Kültürel anlamda Edirne şehrinin kısa tarihi, Selimiye’ye ve diğer tarihi eserlerimiz–Kırkpınar–Fatih – II. Murat...gibi önemli bilgilerin ne kadarını kaç hemşehrimiz biliyor ve bunu kullanıyor? Daha kötüsü ilgili birimler ve belediyemizin bu konuda nasıl bir gayreti ve stratejisi var? Edirne ve yöremizin çok çeşit yemek zenginliği varken sadece ciğerle yetinmek doğru mudur? Üstelik her yörenin kendine has yemeğinin bir hikayesi varken bizim ciğerin yok. Ciğer için geçmiş bilgileri incelenerek nasıl ortaya çıktığı senaryosu ortaya konsa daha iyi olmaz mı? Özellikle tarımsal anlamda sahip olduğumuz varlıklarımızın bilgilerini doğru kullanıp yerel ekonomimize katma değer üretemiyoruz. Son 30 yıldan bu yana devletin yanlış taban fiyat politikalarıyla klasik hale getirilen Buğday–Ayçiçeği–Çeltik yetiştiriciliğini endüstriyel olarak mamul ürüne dönüştüremediğimiz için artık para kazandırmaz hale gelmiştir. Halbuki tarımsal anlamda sahip olduğumuz bilgileri değerlendirip doğru kullansak çiftçimiz çok daha varlıklı hale gelecektir. Örneğin Biraz araştırsak GÜL, BAĞCILIK...kültürünün Edirne ve bölgesinde geçmişte ne kadar önemli olduğu bilgisini göreceğiz. Benzer şekilde İstanbul’un Osmanlı başkentliği yaptığı yüzlerce yıl gıda ve ticaretinin bir ayağının Edirne ve Balkanlar olduğu bilgisine ulaşacağız. Bu bilgileri nasıl kullanacağımızı araştırıp geliştiremediğimiz için maalesef Edirne ve yöremizden yok denecek kadar bir ürün İstanbul pazarına veya Avrupa’ya satamıyoruz. Geçmişte geleneksel olarak marka olmuş EDİRNE PEYNİRİ’ni markaya dönüştüremediğimiz için bizim peynir yapım tekniğimiz çalınarak Ezine....veya başka isimlerle peynir üretilip Pazar yaratılmıştır. Edirne’nin ardı da bağlar türkümüzün ortaya çıkış bilgilerinden yararlanmayı beceremedik. Üniversitemizin ana kampüsünün bulunduğu GÜLLAPOĞLU bölgesinin geçmişte gül bahçeleri olduğu, gül yetiştiriciliğinin Edirne için ne kadar önemli olduğu bilgilerini kullanıp neden Bulgaristan Kazanlık’tan daha iyi gülcülük yapamıyoruz. Benzer şekilde Meriç–Uzunköprü–İpsala’da ipek böcekçiliği ve ipekçilik kültürünün varlığı bilgilerini kullanmıyoruz? Geçmişte özel bir yerleşim alanı ve sebze üretim merkezi olan Karaağaç semtimizin bilgilerini neden öğrenip kullanmıyoruz?

Bugün on beş milyon nüfuslu İstanbul’a iki saatlik bir ulaşıma sahip olmamıza ve bu büyük pazarda yer alabileceğimiz bir çok imkan var olmasına rağmen bu konuda var olan bilgileri bir türlü kullanma becerisi ortaya koyamıyoruz. Bunu basit bir örnekle açıklaya biliriz; ülkemizde yetiştirilen yıllık  410 000 ton marulun 82 000 tonu İstanbul’da tüketilmektedir. İstanbul’da tüketilen marulun % 10’unu Edirne’de üretsek yılda 9 milyon TL çiftçimizin kazancı olur. Bu da 1250 dekar tünel sera demektir. Finike’de sadece 2000 dekar tünel sera mevcut olup bunların üretiminin % 90’ını Edirne’ye göre çok daha uzak olan İstanbul ve Ankara’ya pazarlanmaktadır. Bu yüzden mutlaka sahip olduğumuz bilgileri doğru kullanırsak çocuklarımız da başka mekanlara gidip çalışmayacak ve bir arada çok daha güçlü ve mutlu olacağız.

DİĞER YAZARLAR
Nuri Böcekbakan
SONSUZ HAYAT AHİRET
Seyide ESEN
Arka sokaklar
MELTEM BABACIK (inst: 360beslenme)
AZI KARAR ÇOĞU ZARAR OLAN BESİN: KAHVE
Selçuk Duranlar
SERBEST BÖLGELER-2
Recep ÇINAR
İslam Birliği harekete geçirilmeden İslam âlemine huzur gelmez!                        
Ahmet Acaroğlu
“ ADAM  KAZANDI “
Şükrü Akıllı
UCUBE SİSTEM ve  SEÇİM GARABETLERİ
Zafer Dereli
MESLEKTEN MEN İLE İLGİLİ CEZADA, UCU AÇIK VE SINIRLARI GENİŞ İFADELER KANUN METNİNDEN ÇIKARILDI
ERCAN KERMAN
   HEP SAĞA GİDEREK, SOLDAKİ EVİ BULMAK
Doç. Dr. Yeliz YEŞİL
TURAN ŞALLI (Roman Sivil Toplum Gönüllüsü)
‘Rüzgarsız Havada Dönen Fırıldağın Mutlaka Bir Üfleyeni Vardır’
Numan Özgür METİN
ATATÜRK EVİ KIRKLARELİ
ŞAHVER HÖBEK
En Son Ne Zaman İzin Verdin?
Hüseyin Erkin
MERİÇ NEHRİ - YAĞMUR DUALARI - HARZA PROJESİ !!
Burak Dipevliler
Görünmez Tehlike Mi Görmezden Gelinen Tehlike Mi? Edirne’nin Yok Olmaya Yüz Tutan Kültürel Mirası
NURAN İKİZ
Bir Yeni Yıl Hikâyesi
MUSTAFA ÇETİN
NEVRÛZ
M. ENİS ŞENSEVER
Kaya Sınıfı 2 bölüm
HAMİT PUHALOĞLU
Kefenin Cebi Yok…
Mehmet Ali ESMER
ANADOLU’DAKİ TARİHİ YAPILARININ DEPREMDEN KORUNMASI ESASLARI (2)
OLCAY DAL
Cumhuriyet nedir ?
Ertan Çekiç
İNSANLARA NE İSTEDİĞİNİ SORSAYDIM, DAHA HIZLI GİDEN AT ÜRETİRDİM
CELİL ÖZCAN
SAKARYA ZAFERİ’NİN 100. YILI KUTLU OLSUN!
İHSAN KÖSE
İZ BIRAKANLAR
ÖZCAN AYGÜN
EDİRNE GAZİ OSMAN PAŞA ORTAOKULUNUN KAZANDIĞI ULUSAL BAŞARI VE ÇANAKKALE SAVAŞLARININ 106. YIL DÖNÜMÜ
MUSTAFA ERSOY
MUHALEFET ETMEK, BOZGUNCULUK MU? İHANET ETMEK Mİ?
Tülay Çağlarer
ATATÜRK ve ÇOCUK
Teoman ÖZÇUHACI
MESAFELER VE ÖLÇÜLER - ÖLÇÜTLER
Burhan Aytekin
19 Mayıs Gençlik Bayramı Kutlu Olsun
Yener Yaveroğlu
Allah’ın otu ıspanak neden beş lira?
ÜLKÜ VARLIK
TÜYAP DİYARBAKIR KİTAP FUARI (25/30 EYLÜL 2018) VE CAHIT SITKI TARANCI
Yaver Tetik
Sıcak Sulu Kalorifer Kazanı Yakma Talimatı:(4)
NEDİM ZOBAR
BÜYÜK ve KUTLU ZAFER
Burak Dipevliler
Mehmet Ali ESMER
Hüsnü Sarıgül
ABDULLAH GÜRGÜN
ŞAHVER HÖBEK
Burak Dipevliler
Burak Dipevliler