15 bin km duble yol yaptık övünmeleri keşke hepimizi mutlu etse, yol konusu incelendiğinde durumun hiçte öyle olmadığı, nasıl TOKİ aracılığıyla yeni mütahitler yaratılıp zengin edildiyse Duble Yollar yapımın da da aynı usulle yeni yol mütahitleri yaratılarak, Durmak yok Yola Devam denmiştir. Alt ve üst yapıları yetersiz ve standartlara uygun yapılmayan bu yollar 2-3 yıl sonra yeniden sökülüp asfaltlanıyor. Sıcak asfalt yol yapımında, asfalt kaplama kilometre maliyeti 2 milyon TL ye ulaşmıştır. Bitüm petrol türevi olduğu için dışarıya para ödemekteyiz. Avrupa da asfalt yolun ömrü 40 – 50 yılken bizde en fazla 10 yıl olurken son yıllarda bu süre 3 yıla düşmüştür. Asfalt yapım tekniğinde standart kaplama kalınlığı ve özellikleri belirlidir.
Aşınma Tabakası : En üst asfalt tabakası olan aşınma tabakası, genellikle 5 cm kalınlığında asfalt betonu olarak uygulanmaktadır. Aşınma tabakası kullanım amacına göre iki ayrı tipte tatbik edilmektedir.
Binder Tabakası : Genellikle bitümlü temel veya plentmiks temel tabakaları üzerine uygulanan binder tabakası, trafiğe bağlı olarak 6-8 cm kalınlıklarda asfalt betonu olarak tatbik edilmektedir.
Bitümlü Temel Tabakası : Genellikle plentmiks temel tabakası üzerine uygulanan bitümlü temel tabakası, trafiğe bağlı olarak 8-18 cm kalınlıklarda tatbik edilir.
Asfalt yollarımız son yıllarda standartlara uygun yapılmadığı için çökme ve ondüle oluşumu çabuk olmaktadır. Özellikle aşınma tabakası kalitesiz yapıldığından çabuk bozulmakta ve tekerlek gürültüsü çok yüksek oluşmaktadır. Edirne – Uzunköprü arası duble yol yapımı yılan hikayesine dönmüştür. 3 yıl önce yapılan E 24 Keşan – İpsala duble yol asfaltı , TEM D 100 oto yolu Edirne hudutlarında sökülüp yeniden yapılmaktadır. İşin ilginç tarafı bu asfalt yapımında GERİ DÖNÜŞÜM uygulanmaktadır, ancak yorulmuş ve özellikleri standardın altında olan sökülmüş asfalt % 20 civarında plentte karıştırılma yerine bir çok yerde tamamı kullanılarak DAHA AZ KALINLIKTA asfalt yapılmaktadır.
Bu sayede mütahitlerimize haksız para kazandırılmakta hem de iş çıkarılmaktadır. Komşu ülkelerimizde bile 20 yıldan beri asfalt tamiri veya yol sökülüp yapılması gören var mı? Yazıktır bu ülkenin kaynakları böyle israf edilmemeli yerel siyaset kurum temsilcilerimiz bu konuları neden kamu oyuyla paylaşıp gündem oluşturmazlar,….