Ülkemizde genel hukukun uygulanması maalesef bir türlü oturmadığı gibi son yıllarda hükümranlık anlayışıyla istenildiği gibi düzenlenmekte ve uygulanmaktadır. Hatta mevcut yasa ve yönetmelikleri uygulamaya çalışan hukukçular, hatta mahkemeler gerektiğinde değiştirilmektedir. Hukukun üstünlüğü ve birey hakkı kağıt üzerinde kalmaktadır. Bazen AB’ye girme sevdamız ile yapmamız gereken yasal düzenlemeleri ülkemize uymasa da zorlayarak düzenlemeler yapılarak mevcut yasalardan daha kötü yasalar çıkarılmakta, bu da kargaşalara sebep olmaktadır. Bunlardan biride 15.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren 5403 sayılı TOPRAK KORUMA VE ARAZİ KULLANIMI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILI HAKKINDA KANUN dur.
Bu düzenlemeyle arazilerin bölünerek küçülmesi, toprağın korunması, geliştirilmesi, tarım arazilerinin sınıflandırılması, asgari tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin belirlenmesi ve bölünmelerinin önlenmesi arzulanmaktadır. Özellikle miras ve intikalle arazilerin küçülerek tarımsal ekonomikliğinin azalmasının önüne geçilmesi hedeflenmiştir.
Görünüşte doğru bir tespit ve uygulama gibi görünse de özellikle Trakya illerimizde arazi satışı, miras yoluyla intikal ve desteklemelerden yararlanma konularında çok sıkıntı olacağı, hatta büyük mağduriyetler yaşanacağı görünmektedir. Henüz daha yasal düzenlemenin yeni duyulmasına rağmen arazi alım ve satış işlemleri durmuştur. Özellikle Edirne ilimizde kişi başına ortalama 72 dekar tarım arazisi düşüyor görünüyorsa da gerçek uygulamada aile bazında bakıldığında bu değer 30 dekarın altına düşmektedir. Küçük arazi sahipleri son yıllarda giderek artan tarımsal girdilerle tarım yapamaz olduklarından arazilerini kiraya vermekte veya satmaktadırlar. Son düzenlemeyle asgari tarım arazisi büyüklüğü 20 dekardan küçük olamaz şeklinde belirlenmiştir. Ayrıca yeter gelirli tarım arazisi adıyla yeni bir tanım getirilerek, illere göre arazi büyüklüğü belirlenmiştir. Edirne için sulu arazi 50 dekar, kuru arazi 130 dekar ön görülmüştür. Bu kanunla mirasçıların korunması, arazilerinin aile içinde kalması düşünülmüş, ancak bölgemiz için bunun uygulanması pek mümkün görünmemektedir.Çünkü aile içinde bile paylaşım kültürü giderek azalmış olan toplumumuzda bu yüzden küçük parsel arazilerin satışı korkarım kısa bir sürede tamamlanacaktır. Şirketler bazında arazi sahiplenmesi hızla artacaktır. Şimdilik 6 ay süreyle ertelenmesi düşünülen bu yeni düzenlemeyle arazi satışları öncesi Tarım İl/İlçe müdürlüklerinden uygun görüş alınacaktır.
Miras yoluyla intikal olacak arazilerin aile içinde kalması için aile içinde yeter imkanı olana öncelik tanınması, hatta şirket kurarak arazi işletilmesi imkanları mevcut görünmekte ise de uygulamanın ne oranda olabilirliğini yakın gelecekte göreceğiz, ancak mevcut halden daha kötü şartların oluşacağı çok açıktır. Bu uygulamalar için alt yapı ve yönetmeliklerinin hazırlanması yapılmalıydı.