Yavuz Demir
Trakya Üniversitesi(TÜ) Balkan Kongre Merkezi’ndeki 14 Mart Tıp Bayramı kutlamalarında gündemi sağlık sorunları oluşturdu, konuşmaların ardından dinlenen ‘doktor türküleri’ biraz olsun sorunları unutturdu.
14 Mart Tıp Bayramı kutlamaları dün Atatürk Anıtını önünde çelenk sunma etkinliğiyle başladı. Sağanak yağmurun altında düzenlenen törende Edirne İl Sağlık Müdürlüğü, Edirne Tabip Odası, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çelenkleri Atatürk Anıtına sunuldu, ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı seslendirildi. Daha sonra TÜ Balkan Kongre Merkezi’ndeki törene geçildi.
Edirne Tabipler Odası Başkanı Ertuğrul Tanrıkulu, Trakya Üniversitesi Rektörü Yener Yörük ve Edirne'de görev yapan doktorların katıldığı buradaki törende Ertuğrul Tanrıkulu, meslekteki sorunların birlikte çözüleceğini ifade etti. Toplumun en büyük zaafının ekip olamama olduğunu kaydeden Tanrıkulu, "Biliyorum ki bütün doktorlar ve buradaki sağlık çalışanları dünyaya bir daha gelseler yine hekim olmak isterlerdi. Çünkü bu ülkenin insanları bizim yapmış olduğumuz hizmeti fazlasıyla hak ediyor.” Dedi ve şunları belirtti:
“Bu onurlu hizmeti birlikte icra ediyoruz. Çok sorunlarımız var. Fakat biz hekimler olarak birlikte sorunlarımızı çözmeyi öğreneceğiz. Türk toplumunun bence en büyük zaafı ekip ruhunun olmaması. Aile hekimlerinin başına bir şey geliyor. Sadece onlar konuşuyor. Hocalarımızın başına bir şey geliyor, sadece hocalarımız konuşuyor. Biz ekip olacağız ve bu inanılmaz yüce mesleği hep birlikte daha iyiye taşıyacağız. Başka yolumuz yok. Bu gemi hepimizi taşıyan bir gemi. Bu gemiyi kimse terk etmeyecek. Sağlık ortamı ne kadar kötü olursa olsun bunları uzun uzun konuşuruz. Biz bu mesleğin bizi mutlu kılan yanını öne çıkaracağız. Şuna inanıyorum ki biz bu ülkenin en güzel işlerinden birini yapıyoruz."
Rektör Yener Yörük de konuşmasında çalışanların tıp bayramını kutlayarak, sağlık çalışanları olarak hep birlikte hizmet vererek mesleğin yüceleceğini ifade etti. Tıp eğitiminde Türkiye'nin oldukça ileride olduğunun ve doktorluğun para için yapılmayacak bir meslek olduğunun altını çizen Yörük, Edirne'nin tıp tarihi açısından da çok önemli bir yerde olduğunu ifade etti.
Konuşmaların ardından Balkan Müzik Kültürleri Ana Bilim Dalı Uzmanı Evrim Kaşıkçı ve Osman Ekşi dinleyenlere doktor türkülerinden oluşan bir derleme yaptı. Dinletinin ardından doktorluk mesleğinde 25 ve 30 yılını doldurmuş hekimlere Rektör Yener Yörük ve Ertuğrul Tanrıkulu tarafından plaket verildi.