Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı ve Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanı Rafet Sezen, ayçiçeğinde, erken ekimden ve tohum seçiminden kaynaklanan hastalık olduğunu söyledi. Dünya Çiftçiler Günü’nde konuşan Sezen ayrıca buğday gelişiminde de sıkıntı olduğunu vurguladı.
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Edirne Ziraat Odası ve üyeleri kutlamalar kapsamında dün sabah Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı. Daha sonra oda binasına geçen protokol, üreticiler ve basın mensuplarıyla bir araya geldi. Burada bir açıklama yapan Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Odası Meclis Başkanı Rafet Sezen, üreticinin sorunlarının olduğu yerde durduğunu ifade etti. Tarımda bilinçlenmenin önemine değinen Sezen, ayçiçeği ve buğday için üzücü bir haber verdi. Sezen, “Ayçiçeğinde yaşanan bir sıkıntımız var. Erken ekimden kaynaklanan köse dediğimiz ve gece-gündüz sıcaklığındaki farktan kaynaklanan sıkıntı var. Buğday gelişiminde de sorunlar var” dedi.
Daha önce verdikleri ‘ayçiçeklerde hastalık yok’ açıklamalarının üzerine bu sıkıntılar neyin nesi? şeklindeki gazetecilerin sorusu üzerine Sezen, o bahsettiklerinin ‘virüs’ şüphesi olduğunu, ancak Ankara Zirai Araştırma Merkezi Enstitüsü’nden gelen raporlardan virüs tehlikesinin olmadığının anlaşıldığını, haberin bununla ilgili olduğunu kaydetti. Şimdiki sıkıntının çiftçilerin tohumluk seçiminden kaynaklandığını dile getiren Sezen, biraz ucuz tohum tedarik etme pahasına bu hastalığa davetiye çıkarıldığını açıkladı. Sezer, olası bir zarar konusunda rakam veremezken, sıkıntının bölgesel olduğunu açıklamakla yetindi.
Edirne Tarım İl Müdürü Necdet Bayırlı ise ayçiçeği ve buğday konusunda yaşanan sıkıntıları arazide incelediklerini ifade ederek, “Kısa sürede tespitlerimiz yapıp, kamuoyuyla paylaşacağız. ” dedi. Edirne’de 1 milyon 600 bin dekar ayçiçeği ekimi yapılıyor.
Arabacı:‘Desteklemeler yoluna girdi’
Günün anlam ve önemine ilişkin açıklamalarda bulunan Edirne Ziraat Odası Başkanvekili Hüseyin Arabacı, Uluslar arası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun 1946 yılında çiftçilerin hak ve menfaatlerinin korunması amacıyla kurulduğunu hatırlattı. Bundan 5 yıl önceki Dünya Çiftçi Günü’nde üreticilerin zor durumundan, yapılan destekleme sistemindeki yanlışlıklardan söz edildiğini kaydeden Arabacı, “Bugün gelinden noktada destekleme sistemi yoluna girdi, ancak halen aksaklıklar üreticileri olumsuz etkilemeye devam ediyor” dedi. Arabacı, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
‘Mazot ve gübre desteği muamma’
“Her zaman savunduğumuz üretime destek modeli nihayet doğru uygulanmaya başladı. Ancak destekleme ödemelerinin zamanında yapılmaması, sistemin işleyişini aksatmakta ve iyi sonuç vermesini engelliyor. Doğrudan gelir desteğini bir yıl sonra almak, enflasyon düşük de olsa üreticiyi darboğaza sokuyor. Sıkıntı çektiği için kredi kullanmak zorunda kalan üreticiler, son zamanlarda özel bankaların en gözde müşterisi haline geldi. Mazot ve gübre desteği ise tam anlamıyla bir muammada. Üreticilerimiz hangi yıla ait ne kadar destek aldığını veya alacağını bilmiyor. Ayrıca küresel ısınma, iklim şartları ve çölleşme, üretimde düşme ve nihayetinde açlık sorunlarının ortaya çıkmasına yol açabilir. Elimizdeki imkânların farkına varıp birlik ve beraberlik içinde hareket edersek tüm sorunların üstesinden geliriz.”