Edirne’de yaşayan spastik engelli 35 yaşındaki Cüneyt Çetin, gazetemizi ziyaret ederek engelli bireylerin günlük hayatta yaşadığı sorunları anlattı. Evden dışarı çıktığı zaman bazı vatandaşların engelli vatandaşları görünce korkup kaçtığını anlatan Çetin, “Bizi görünce kaçmayın gülümseyin sadece” dedi. Edirne merkeze bağlı Doyran Köyü’nden olduğunu belirten Cüneyt Çetin, “Doğuştan spastik engelliyim. Evden çıkmaya başladığım zamanlarda beni dışarıda gören vatandaşlar korkup kaçtılar. Beni gören vatandaşlar çekinip kaçtılar. Ben bazen dışarıda olduğum zamanlarda beyinden gelen engelimden dolayı panik atak yaşıyorum. Rahatlamak için ellerimi kollarımı başımı sallıyorum. Beni bu durumda gören insanlar kaçıyorlar. Benden kaçmayın. Engelliyi görünce de onlar size zarar verecek diye sakın kaçmayın. Daha çok onu görünce gülümseyin. Gülümseyin ki onlar da size karşı gülümsesin. Engelliye karşı sıcak davranın, soğuk davranmayın, kötü söz söylemeyin. ‘Geleceğin senin karanlık’ demeyin. Biz bu hayata açıkçası yarım geldik. Yarım geldiğimiz için bir adım gerideyiz. Engelli olmak gerçekten kolay bir şey değil. Kendi ihtiyaçlarını yapamamak, başkalarının desteği ile yaşamak gerçekten çok zor bir şey. Biz Allah’ın özel insanlarıyız. Bizi gören korkup kaçmasın, çekinmesin” dedi.
İŞYERLERİNE ASILMASINI İSTEDİ
Çetin, esnaflara çağrıda bulunarak, ‘Engellilerin Engelini Beraber Kaldırım’ yazısının tüm işyerlerine asılmasını istediğini belirtti. Çetin’in işyerlerine asılmasını istediği yazısı şöyle:
“Engellilerin Engelini Beraber Kaldırım
*Engelli bereyi gördüğünüzde kendinizi nasıl hissedersiniz?
*Eşit ve adaletli bir yaşam için engelleme.
*Engellileri trafikte gördüğünüz zaman ilk aklınıza gelen korna çalmak olmasın. Çünkü kaldırımları kullanamadıkları için onlara öncelik gösterelim.
*Engelli bireyleri toplumda güzel ve anlayışlı bir şekilde karşılayalım.
*Engelli bireyler sadece Engelliler Haftası ve Engeliler Günü’nde hatırlanmasın. Onları her zaman hatırlayalım ve unutmayalım.
*Şehir içi ve şehir dışı ulaşım araçlarında engelliler için ayrılan özel bölüm yerlerine oturmayalım ve onlara öncelik verelim.
*Sosyal hayatın gereksinimi olan alışveriş, kafe, restoran, banka, cami, otobüs ve hastane gibi yerlerde onlara öncelik sağlayalım.
*Toplumun engellilere karşı davranışları konusunda bilgilendirme programları hazırlanmalı, televizyon ve gazetelerde ilan olarak yayınlanıp dağıtılmalı.” Haber Seyide Esen