Güvenli yarınlara sepet örüyorlar
Yayın Tarihi: 13 Nisan 2017, Perşembe 07:00
Haberleri

AB Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hibe edilen Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği’nin Edirne Valiliğinin desteği ile hazırladığı ‘Güvenli Yarınlar’ projesi kapsamında 21 Roman kadın unutulmaya yüz tutmuş olan sepet örücülüğünü öğreniyor.

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği’nin Edirne Valiliğinin desteği ile hazırlamış olduğu AB Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Mali Yardımlar Dairesinin ‘Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi’ hibe programı kapsamında  “Güvenli Yarınlar” projesinin kurs atölye tanıtımı yapıldı. Proje kapsamında atölyeye katılan 21 Roman kadın hem unutulmaya yüz tutmuş olan sepet örücülüğünü öğreniyor hem de diğer kadınlarla sosyal faaliyetleri birlikte yapıyor.

Fevzipaşa İlkokulu’nda bulunan atölyede çalışmalar devam ederken, sepet örücülüğünün ardından kurslara kentin önemli zanaatları arasında yer alan aynalı süpürge yapımı da eklenecek.

 

“Derneklerin amacı iş bulmak değildir”

22 günlük oluşan kurs boyunca katılımcılara günlük yol yemek gibi ücretlerin verildiğini belirten Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, “Projemiz ortakları Fevzipaşa İlkokulu ve Edirne Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğüdür. Edirne İŞKUR Müdürlüğü de destekleyici konumdadır. Kursiyer sayımız 21’dir. Tamamı kadınlardan oluşmaktadır.  İş ve aş düşüncesi ile yola çıkarak projenin ismini güvenli yarınlar olarak belirledik. Hepimiz biliyoruz. İşsizlik günümüzün can yakıcı sorunudur. İşsiz insan mutsuzdur, huzursuzdur. Geleceğe güvenle bakamaz. Derneklerin asıl işi iş bulmak değildir. Sorunu gündeme taşımak, aracı olmaktır. İş bulmak sosyal devletin görevidir. Amacımız dezavantajlı vatandaşlarımızın projeye sahip çıkması işini ve aşını kendi yaratmasıdır. Bu gerçekleşirse projemiz hak ettiği yeri bulacaktır. Umudumuz güvenli yarınlar yaratmaktır” şeklinde konuştu.

“Romanlarda istihdamı arttırmak istiyoruz”

Projenin amacının gerek dezavantajlı grupların sosyal hayata entegrasyonu gerekse iş piyasasında kendisine yer bulması olduğunun altını çizen Şallı, “Güvenli Yarınlar projesinin genel amacı; Romanların iş gücü piyasasına girişlerinin sağlanması yoluyla toplumsal bütünleşmelerinin arttırılmasına sosyal yaşama dahil edilmesidir., özel amaçlar Edirne’de bulunan Romanların işgücü piyasasına katılımlarını kolaylaştırmak, sosyalleşme becerilerini arttırmak ve toplumsal bütünleşmelerine destek olmaktır. Proje genel amacı  “dezavantajlı kişilerin sosyal entegrasyonu ve istihdam edilebirliklerinin arttırılması, işgücü piyasasına erişimlerinin kolaylaştırılması ve işgücü piyasasına girişlerinin önünde yer alan engellerin kaldırılması; özel amaçları ile de Programın özel amaçlarında belirtilen dezavantajlı kişilerin istihdam edilebilirliğinin, istihdam ve işgücüne katılım oranlarının arttırılması ve bunların işgücü piyasasına girişlerinin kolaylaştırılması ve dezavantajlı kişilerin işgücü piyasasındaki durumu hakkındaki bilginin arttırılması ile ilgilidir. Projede verilecek olan mesleki ve kişisel gelişim eğitimleri, farkındalık faaliyetleri kapsamında düzenlenecek mikro-kredi bilgilendirme toplantısı ve rol model etkinlikleri bu amaçlara ulaşılmasını hedeflemekteyiz” ifadelerini kullandı.

 

“Verim beklediğimizden yüksek”

Proje Koordinatörü Fatih Karabulut ise, istihdamın yanı sıra teknolojiye yenik düşen zanaatları yaşatmak istediklerini söyleyerek, “Sepet kursumuz devam ediyor. Biz bu kursumuzu Avrupa Birliği katkısıyla birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın vasıtasıyla ‘Güvenli Yarınlar’ projesi kapsamında yapıyoruz. Valilik, Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Müdürlüğü ve İŞ-KUR’la birlikte hareket ediyoruz. Kursumuz bitmek üzere 22 iş günü devam etti. Bunun devamında aynalı süpürge yapımı kursu olacak o da 2 hafta sürecek. 11 günlük sürecek o kursumuzda. Bizim niyetimiz burada en azından 4-5 kişiyi yetiştirebilmekti. Burada 21 kursiyerimiz var. Ama daha fazla oldu. Beklediğimizden daha iyi gitti. Aramızda herkes öğrendi. Tabi ki ustalık noktasında biraz daha zamanları var. Pratik geliştikçe ustalaşacaklardır. Amacımız gelenekselleşmiş ve unutulmaya yüz tutmuş bir zanaatı devam ettirmek. Aynı şekilde aynalı süpürge kursunda da niyetimiz budur. Tabi ki istihdam noktasında birkaç kişiye yardımcı olabilirsek ne ala” diye kaydetti.

 

İnce dallardan büyük sepetlere

Söğüt ağaçlarının ince dallarının budanmasının ardından oldukça zor bir şekilde yapılan sepetlerin ustası 60 yaşındaki Uzunköprülü Şerafettin Yaprak, “Burada sepet yapıyoruz. Turan ağabeyimizin sayesinde oldu bunlar. Buraya gelerek sepet yapmaya başladık. Yaklaşık 40-50 yıldır bu işi yapıyoruz. Bunun da devamını istiyoruz. Sepetlerimiz bitkisel. Dere boylarında yetişen söğütlerden ve dallardan sepet üretiyoruz. Sazlar ve dere kamışları da var. Burada el sepetleri, sabun sepetleri gibi bir sürü sepet yaptık. Yok olmaya yüz tutan bu mesleği biz yaşatmaya çalışıyoruz” dedi.

 

Kadınlardan kursa büyük talep

Kursun katılımcılarından 55 yaşındaki Şaziye Gülateş de, “Turan ağabey sayesinde bu kursa geldik. Çok memnunuz. Ustamız Şerafettin Bey, sepetleri yapıyor biz ondan öğreniyoruz. Kursumuzun devamını istiyoruz. Çoluğumuza çocuğumuza katkı vermek istiyoruz. Zevkli burası. Hem iş hem sohbet her şey var. Bir sepetin yapımı yarım saat sürüyor. İnce iş olduğu için alt yapıyorsun, kesip biçip hazırlıyorsun” ifadelerini kullandı.  Jale Avyüzen

Bu habere ilk yorum yapan siz olun...
Adınız :
E-mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu
:

Mahkeme'den kovuşturmaya yer olmadığı kararı
Başkan Gürkan Bulgaristan’da
Kızlar galibiyetle başladı
3 kişi yaralandı
"Üretici kara kara düşünmeye başladı"
"Amatör kulüpler daha çok desteklenmeli"
Çakır: “gelecek inşa etmeye devam edeceğiz”
Aksal söz verdi
Edirne'yi karış karış geziyor
“Emeklilerin Meclis’teki sesi olacağız”
Tohumculuk sektörü pazar payını artırıyor
Musabeyli çevrim dışı